Submit your review | |
Bijzonder inspirerende workshop. Zowel ervaren als nieuwe presentatoren gingen naar huis met veel inspiratie en zin om te gaan presenteren in de Classic Express.
Ik ben allesbehalve pessimistisch ingesteld maar soms denk ik wel eens hoe gaan we alles wat we wensen voor ons onderwijs realiseren, hoe kunnen we de ingesleten patronen veranderen en bovenal hoe kunnen we ons weer verwonderen.
Gister bracht Suzan een fonkel. Haar enthousiasme, lef, humor en enorme bom aan inspiratie en kennis maakt dat ik zoveel nieuwe energie heb gekregen, mijn schouders eronder zet en weer een stapje zet richting mijn droom.
Bedankt voor alles Suzan! Het was geweldig. Op naar nog meer mooie ontmoetingen!
Suzan is in drie sessies met een groep van onze musici aan de slag gegaan. Suzan kijkt naar haar groep en past daar haar programma op aan, zonder daarbij haar noodzaak en doel uit het oog te verliezen. Ze luistert, nodigt uit tot gesprek, geeft tips, feedback en gaat met de groep aan de slag, waarbij ze een prettig werkklimaat creëert. Suzan is een inspirator en heeft bij ons weer een zaadje geplant!
Suzan is een kei in inspireren. Zonder oordeel vertelt ze haar verhaal en nodigt je uit om mee te praten en te denken over muziekonderwijs. Suzan vertelt ook over haar eigen zoektocht naar muziekonderwijs in de huidige tijd en is hierin open en eerlijk. Dat maakt dat muziekdocenten zich gehoord voelen en (voorzichtig) het gesprek aan willen/durven gaan. Dat vraagt om een vervolg.
Leerkrachten én kunstdocenten voelen dat het verhaal van Suzan bodem heeft: dat het gaat over betekenisvol onderwijs en dat zij ook échte ideeën heeft over wat dat behelst: in visie, in organisatie. Ook in wat realistisch kan in (werk)druk-onderwijs-land. Terwijl ze toch hardop droomt.
Suzans verhaal is onderbouwd met modellen en theorieën dat geeft mensen houvast en maakt dat Suzan geen "vage kunstenaar" is, maar neigt naar wetenschapper.
Ze brengt noodzaak over zonder iets op te dringen.
Daarbij is ze buitengewoon grappig en authentiek.
Dank je wel Wendelien, vind het ook erg fijn met jou te sparren en samen dingen te doen.
Suzan is een verbinder puur sang.
In Losser heeft Suzan workshops verzorgd voor verschillende basisscholen, het team van de muziekschool, muziekverenigingen en vakleerkrachten muziek. Vraagstuk daarbij was: past het muziekonderwijs dat we al jaren kennen nog bij het kind van vandaag de dag? Daarnaast werd er in iedere workshop gekeken naar wat de desbetreffende persoon of instelling bij kan dragen aan het muziekonderwijs, het zij in de school, op de muziekschool of daarbuiten.
Suzan weet op energieke wijze mensen mee te nemen in het denkproces. Ze heeft zelf een heel duidelijke visie, maar deze dringt ze niet op. Ze werkt vanuit de kracht van mensen en instellingen, van verbindingen die er al liggen. Praktisch, no nonsens, eerlijk en authentiek.
Ik verheug me op de verdere samenwerking met dit fantastische mens!
Dank je wel Martine! Wat een heerlijke review...en die zie ik nu pas ;-). Tot snel!
De Houtense Cultuurtafel organiseert jaarlijks een avond voor alle cultuurliefhebbers, -aanbieders, politiek betrokkenen, gemeenteraadsleden, scholen, van Houten. Op 21 november j.l. stond het thema Cultuureducatie voor de kinderen en jongeren in Houten centraal. Suzan verzorgde voor ons een korte keynote met als titel 'Leren van Kunst'. Suzan had bij de start van de avond als presentator al laten zien dat ze het onderwerp dichtbij houdt. Het gaat niet zweven of wordt te abstract. Juist vanuit dagelijkse gang van zaken, grijpbaar en enorm inspirerend weet zij het publiek te boeien. Alleen al met de presentatie van het programma, daarna met haar keynote nog een stevige injectie inspiratie gegeven. Dank je wel Suzan voor een mooie avond, die gelukkig ook nog een tijd zal nawerken bij iedereen.
Dank je wel Marieke! Het was een fijne avond!
In juni 2017 had ik Suzan uitgenodigd tijdens de laatste ICC bijeenkomst die alvast een voorproefje zou moeten zijn voor het nieuwe schooljaar waarin 'muziek' in de spotlights zou staan. Na een lange werkdag druppelden de enigszins vermoeide cultuurcoördinatoren binnen en werden door Suzan direct meegenomen middels een prikkelende Kahoot quiz in het nadenken over muziekonderwijs anno 2018 in school. Hoe ziet dat er voor jou uit? Waar vind je belangrijk daarin en wat vraagt dat van jou als leerkracht? Echt van waarde omdat op deze manier het gesprek op gang kwam, mooi! Daarna actief aan de slag met divers instrumentarium waarbij Suzan leerkrachten liet voelen dat samen muziek maken niet alleen spannend maar vooral heel leuk is en ze zelf al zoveel in huis hebben als leerkracht. En daarnaast hoe je met wat handige coachingstools het onderzoeken en creëren binnen je muziekonderwijs in de klas op gang kunt brengen en houden. Iedereen was 'aan' en had er zin in!
Dat resulteerde in 2018 in een cursus van 3 avonden met 21 leerkrachten uit Vught die samen met Suzan op zoek gingen naar hoe doe je dat dan? Muziekonderwijs geven in je klas waar ruimte is voor onderzoek en creativiteit. Hoe stel je een prikkelende startvraag? Hoe begeleid je een creatief proces? Wat zie je kinderen doen en wanneer doe jij wát als leerkracht of juist even niet? Meteen daarna oefenen in de praktijk, dat vastleggen op beeld om vervolgens het samen te bekijken en bespreken en weer door te groeien. Heerlijk om te zien hoe Suzan muziek en creativiteit ademt en vanuit echtheid en zonder oordeel in contact staat met leerkrachten, ze hen nog verder in hun muzikale kracht zet en ze met haar passie in korte tijd zoveel muzikale volgelingen creëert! Super bedankt Suzan.....jij maakt écht het verschil #blijmee
Wat fijn om te horen....enne...Vught is echt 'aan'!
Dat Suzan het levende bewijs is van haar verhaal over creativiteit, is al vanaf haar inleiding duidelijk. Uit haar energie, enthousiasme en gedrevenheid spreekt een absoluut vertrouwen in de inhoud van haar verhaal. Ze weet binnen korte tijd een veilige omgeving te creëren waarin ze theorie moeiteloos afwisselt met concrete voorbeelden en praktische oefeningen. Suzan is geen juf en ook geen spreker in de klassieke zin van het woord, ze is vooral een kunstzinnige onderzoeker (of een onderzoekende kunstenaar, maar dat is een pleonasme) die met verstand van zaken samen de groep op zoek gaat naar de oorsprong van creativiteit. Het resultaat is een levendig gesprek over het belang van creatieve kracht en de plek hiervan in het onderwijs. Een must wat mij betreft voor iedereen die op zoek is naar manieren om kinderen te begeleiden bij hun proces van onderzoeken, analyseren, keuzes maken en presenteren.
Dank je wel! Wat een heerlijke omschrijving van wat ik hoop dat er gebeurt in mijn presentaties! Heerlijk om met jullie samen op weg te gaan.
Op 17 augustus organiseerden wij voor onze drie culturele partner-basisscholen in Utrecht een kick-off voor het nieuwe schooljaar. Suzan was de tweede spreker. We kozen voor Suzan omdat ze al eerder haar verhaal deed over muziek, onderwijs en het belang van creativiteit en ons daar mee raakte. We delen dezelfde passie en visie. Tijdens onze bijeenkomst kreeg ze een verwarde groep leerkrachten voor zich, die na de eerste snelle presentatie over de snel veranderende toekomst onthutst en een beetje verslagen na de pauze weer gingen zitten voor het verhaal van Suzan. Ze speelde perfect in op de stemming, maakte het toekomstbeeld weer behapbaar en gaf iedereen weer moed en vertrouwen. Ze improviseerde op een overtuigende manier en wist een mooie verbinding te maken tussen die snel veranderende toekomst en haar eigen verhaal over hoe creativiteit in de klas nou bijdraagt aan het om kunnen gaan met die snelle verandering.